SM i Poledance 2014

Häromdagen var jag och hejade på en kompis som deltog i SM i poledance. Självklart kunde jag inte låta bli att ta med mig kameran och fota alla dessa fantastiska talanger. Jag visste att det skulle vara mörkt och att jag antagligen skulle sitta en bit bort, så det enda objektivet för jobbet skulle vara mitt fantastiska Canon 70-200mm f2.8L IS II.

poledance

En av herrarna som tävlade, också vinnaren i sin kategori.

Tekniknörderi: Det här objektivet är helt klart mitt bästa objektiv. Skärpan är helt fantastisk, den har en supersnabb fokus och en massa finesser som bildstabilisering i två olika riktningar. (Upp – ner, samt vänster – höger). Objektivet kallas för “favoriten bland fotojournalister” och det är lätt att förstå varför, med ett omfång på 70-200mm och en ljusstyrka på f2.8 i kan man fota det mesta i olika miljöer.

Poledance-par

Vinnarna i kategorin poledance i par.

Jag satte mig ca 50 meter från scenen och lamporna släcktes. Spotlights lyste upp scenen och kastade skuggor på bakgrunden som liknade byggkranar. Jag märkte rätt snabbt att ljuset inte täckte 100% och vissa delar av dansarna hamnade i kraftig skugga rätt ofta, det gällde att tajma deras rörelser med befintliga ljuset. Lyckligtvis är de rutinerade (såklart, det var ju ändå SM) så många av deras trick stannade i spotlighten och jag fick hyfsade bilder. Däremot visste jag att rätt mycket efterbearbetning behövdes göras, ljuset var långt ifrån perfekt.

poledancer

Min kompis gör sin tävlingsrutin. Hon vann tyvärr inte (denna gång).

Det var inte lätt att fånga bra bilder trots den enorma talangen jag hade framför mig. Dansarna levererade ett massivt flöde av otroliga (och till synes omänskliga) tricks. f2.8 var inte tillräckligt för att få tillräckligt skarpa bilder, det var helt enkelt för mörkt. Så jag drog upp min kamerasensor till ISO 640 och kunde då fotografera med 1/125 sekunds slutartid och tillräcklig zoom. Det var ett ständigt komprommisande.

poledancer

Kombination av dans, show och tricks på en ”stolpe” är helt fantastiskt!

I Lightroom lekte jag med vitbalansen rätt mycket. Jag gillade inte det tråkiga spotlight-ljuset, det var för gult och onaturligt. Jag drog istället bilderna det åt det kalla hållet, satte lite skärpa och kontrast i bilden samt en del vinjettering (mörka hörn). På det sättet förstärkte jag känslan av scenen.

Skugga-poledance

Mellan de tävlande projicerades en bild i bakgrunden samtidigt som stolparna rengjordes. Jag passade då på att ta denna bild.

Som vanligt utanför en studiomiljö eller en miljö där man själv inte bestämmer över ljuset fick man kompromissa. Jag var tvungen att jobba i ISO 640, ljuset flög åt alla möjliga håll och jag hade svårt att få bra och skarpa bilder. Även om slutresultatet blev helt OK och värt att nämna här,  är jag långt ifrån nöjd. Jag fick samtidigt också så många olika idéer som jag hade velat prova –om jag bara hade kontroll över ljuset. Jag hoppas att någon gång i framtiden få fotografera denna talang i en mer kontrollerad miljö. De fotografierna skulle då verkligen bli riktigt häftiga!