Kärleksfotosession med Anna och Marco

De senaste året har jag satsat rätt mycket på fotografering. Jag har köpt och läst otal antal böcker, konsumerat timtals videomaterial och investerat i väldigt fin kamerautrustning. Allt i syfte att få göra det man tycker är roligt: Att skapa!

Fotografering är fantastiskt så, det är ganska enkelt att börja och man utvecklas livet ut. Ända sen liten har jag med analog systemkamera fotograferat månen, stjärnor och galaxer (och framkallat i mörkrum!), för att sedan övergå till den digitala världen och djur / natur. Senaste tiden har jag äntligen börjat våga fotografera människor. Gemensamma temat har alltid varit ur ett konstnärligt fokus, jag vill skapa fotografier med känsla!

Trots ett arsenal av genomgånget material finns det dock en sak som jag saknar när det kommer till kombinationen att fotografera just människor och min nya utrustning, nämligen erfarenhet. Jag har många timmar i CV’t bakom kameran, men jag har egentligen vädligt liten erfarenhet av att fotografera just människor i en kontrollerad miljö av ljus som jag skapar. Så jag bestämde mig för att ha en liten prova-på kampanj där frivilliga kunde få fotograferas som de ville. De skulle (förhoppningsvis) få bra bilder och jag praktisk övning på mina kunskaper och ett tillfälle att experimentera. Först ut på plats – Anna och Marco, de ville ha en fotosession i kärlekens tecken!

I normala fall skulle jag först tänka på vad jag ville förmedla för känslor med fotografierna. Jag skulle vilja veta mer kring dynamiken om paret och försöka fånga det specifika med just dem på bild, jag hade satsat på att få fotografier där de kände ”Hah! Det där är SÅ vi!” när de tittade på dem. Jag föredrar den känslan mer än att få de mer klyshiga kärleksfotografierna – även om jag såklart skulle ta såna bilder också.

Denna session var dock speciell då det var under prova-på (för oss alla) kampanjen, så jag släppte det spåret och valde istället att fokusera på tekniska experiment och eftersom jag visste så lite om deras dynamik som par, ge dem så lite instruktioner som möjligt och låta dem hålla på  lite som de ville. Lyckligtvis var de riktigt kärleksfulla mot varandra och det gjorde jobbet väldigt lättare. Och självklart kunde jag inte låta bli att ge dem lite instruktioner på vad som såg bra ut på bild.

I väskan hade jag med mig mitt Canon 24-70mm f2.8L II, Canon 70-200mm f2.8L IS II och mitt Sigma 30mm f1.4 objektiv. Eftersom det var molnigt (och även kallt!) så tog jag med mig min en av mina blixtar, en Canon 600EX RT som jag kan kontrollera med fjärrkontroll för att få lite spännande ljus vid behov.

Mina mål för dagen var såklart att ta bra bilder för dem men också att få använda min utrustning i kontrollerad miljö samt att förbättra efterbearbetningen med Lightroom och Photoshop. Det hela handlade mycket om att experimentera.

Här är några av bilderna från sessionen:

Anna och MarcoI gräset under molnigt väder. Använde blixten för att få en solnedgångs-känsla från vänster, men det mesta försvann i efterbearbetningen då jag ville testa lägga på starka färger och hög kontrast. La även på vinjetting (mörka hörn).  Taget med Canon 24-70mm f2.8L II.

kärleksfotografering

Enligt önskemål från paret blev det en bild med högt skärpedjup. Jag bad dem forma ett hjärta med deras händer och jag kom in underifrån och tog den bilden. Fixade exponeringen i efterbearbetning. Pga det höga skärpedjupet blev himlen väldigt vit och jag märkte inte det förrän jag kom hem. Taget med Sigma 30mm f1.4.

kärleksfotograferingI en skogsdunge i molnigt väder togs denna bild. Eftersom det är så mörkt behövs ett bra objektiv för att få några bra resultat men ändå syns oskärpan i bilden när man zoomar in, klantigt av mig att inte märka det och göra något åt det. Taget med Canons 24-70mm f2.8L II. Gjorde bilden lite kallare och mattare i efterbearbetningen.

 

Kärlekssession

Här ville jag få bort bakgrunden helt och hållet med skärpedjupet. Jag använde därför mitt zoomobjektiv. I efterbearbetningen överexponerade jag bilden och gjorde gräset i bakgrunden lite grönare. Taget med Canon 70-200 f2.8L IS II.

 

Det blev totalt ca 250 bilder som de fick direkt från kameran och sedan fick de välja fem bilder som jag efterbearbetade åt dem. Jag hoppas de är nöjda med fotografierna och har nytta av dem!

Personligen är jag väldigt glad för läxorna jag lärde mig! Jag märkte hur jag snabbt blev säkrare i hanteringen av min utrustning och fick fritt experimentera vilket gjorde att jag snabbt lärde mig vad som funkade och vad som inte var så bra. Även jobbet med efterbearbetningen har gett mig en bra bas för framtida fotografier. Jag ser verkligen fram emot nästa kärleksfoto-session och hoppas den kommer snart, det var otroligt roligt!