Fotosession, att fotografera styrka och snabbhet

Det var ett tag sedan jag skrev, men faktum är att det har varit en hel del fotograferande senaste tiden och jag har helt enkelt inte hunnit skriva om det än.

För några månader sedan, innan vintern, fick jag en jätterolig förfrågan av en gammal kollega Sara som driver bloggen Springsara som undrade om jag kunde fotografera henne för hennes blogg.

Jag hade jobbat med Sara ungefär ett år och jag visste att hon var en stark, dedikerad och målmedveten träningsmänniska, framför allt inom löpning. Jag ville verkligen att fotografierna skulle framhäva detta hos henne, så jag började genast leta efter inspiration på vad man kunde göra. Det stora problemet var att bildsökning på dessa ord på nätet resulterar oftast i bilder på män. Det var inte förrän jag började söka på mer generiska ord som ”löpare” som kvinnor började dyka upp i träffarna. Det är en skev värld vi lever i tyvärr.

Med viss inspiration tog jag med mig utrustningen för en lunch-fotosession utomhus i utkanterna av Lijleholmen vid ett skogsområde som också hade ett utomhusgym. Solen var skymd av moln vilket passade perfekt för att slippa det hårda dagsljuset, men problemet istället är att de fotografier man vill ha med lite ”go” i, dvs mycket rörelse, kan resultera i oskärpa. Så det fick bli till att ta fram de ljuskänsligaste objektiven jag har.

IMG_9668

Canon 70-200mm II f2.8L

Sen var det bara för Sara att börja springa, hoppa, göra magövningar och klättra på ställningar medan jag tog fotografier. Vid något ögonblick tyckte jag synd om henne – allt hon fick stå ut med, jag hade inte ens kunnat gå dagen efter om det vore jag! Men hon hade såklart knappt blivit svettig.

IMG_9728

Sigma 30mm f1.4

Hela tiden hade jag ledorden i bakhuvudet, -styrka, -fokus, -målmedvetenhet, -tävlingsmänniska. Jag ville verkligen att fotografierna skulle visa detta hos henne, så jag experimenterade en del med olika vinklar och objektiv samtidigt hoppades jag att hon skulle bli nöjd med fotografierna, de var ju ändå för henne i slutändan.

IMG_9839

Canon 10mm f3.5

Det blev lite olika fotografier till slut, jag hoppas att hon var nöjd med dem. Personligen fick jag mig en tankeställare inom genus och fotografering, varför hade jag så svårt med bildsökningen och lyckades jag ens med det jag försökte åstadkomma, att porträttera en stark träningstjej? Det får betraktaren avgöra.

Jag kan i detta läge inte gå djupare in i denna diskussion, allt jag känner är att jag ska försöka ha vissa frågor aktuella i tankarna när jag fotograferar framöver. Och att regelbundet läsa genusfotografens blogg såklart, en av pionjärerna inom området.

Sigma 30mm f.14

Sigma 30mm f.14

 

4 thoughts on “Fotosession, att fotografera styrka och snabbhet

 1. SpringSara

  Vilket bra inlägg! Fina bilder!

  Håller med om allt du skriver ang bilder på tränade tjejer… (gäller såklart inte alla bilder, men som du säger, man får leta lite…)

  Idag känner jag mig inte så stark dock, var på Blogger Boot Camp i lördags och dödade mina ben fullständigt! 😀

 2. Pingback: Fotosession med kollega | SpringSara

  1. Georgios Post author

   Spännande! Kul med lite tankar kring vad man vill med sina bilder. Jag själv har tagit med mig dina mellis-muffins till Com Hem 🙂

Comments are closed.