Fotomässan i Stockholm 2013

Den 22:a november, om ganska exakt 9 dagar i skrivande stund börjar fotomässan i älvsjö, Stockholm. Det är i princip den enda mässan jag ser fram emot några månader innan vilket är lite märkligt egentligen, det är ju bara en mässa. Men det är väl barndomsnörden i en som tycker det är roligt att få nörda loss med ett gäng likasinnade och detta år är inget undantag.

Jag är egentligen mer intresserad av utställningarna när jag går dit, det är alltid roligt att se andras verk och låta sig inspireras, men föreläsningarna kan vara bra också. Prylarna brukar jag oftast inte bry mig om. Förra årets höjdpunkter för mig var DN’s utställning som var helt fantastisk. De hade samlat fotografier från deras fotografer runt om i världen, skrivit ut dem i naturlig storlek och ställt ut dem i rad. Det var en upplevelse kan jag säga, att stå där tio centimeter från bilden av ett svältande spändbarn i Afrika som vilar trött i handen på en vuxen hjälparbetare och av bildens storlek få känslan av att man verkligen var där.

Fotografi efter fotografi tog DN’s utställning dig till historier av olika karaktär och på väg ut ur utställningen kände jag hur ögonen var fuktiga. Jag kände mig lite löjlig och överkänslig av att ha fått en sån reaktion när alla andra var till synes oberörda. Det var då jag hörde högljudda snörvlanden bakom mig; Ett par var också på väg ut från utställningen och kvinnan höll hårt om sin man när han grät öppet.

Det var skönt att se att flera verkade reagera på fotografierna.

En annan av höjdpunkterna för mig var gästföreläsaren Joe McNally som också drog en massa publik. Jag kände inte till honom förrän jag fick en av hans böcker som present från min fästmö för några år sedan, och sedan dess har han varit en av mina absoluta favorit-fotografer. Man var nästan lite starstruck att se honom på riktigt (nördigt.. jag vet).

Det roligaste som hände för mig på mässan 2012 var däremot utställningen ”Älskade Stockholm” som låter vilken fotograf som helst skicka in tre av sina bilder i temat ”Stockholm”. De gör sedan ett urval bland dessa fotografier, ställer ut 300 utvalda och gör en fotobok av 350 fotografier. Jag skickade tre fotografier och skoj nog hamnade två av dem på utställningen:

alskade-sthlm-2

alskade-sthlm-1

 

Så om ca en vecka drar fotomässan igång i år igen med spännande föreläsningar och utställningar (se fotomässans hemsida för mer information). Vad gäller ”Älskade Stockholm” så hade jag två fotografier jag tänkte ställa upp med i år, men både de och jag klantade oss. ”Sista ansökningsdag är 18:e november 2012” stod det på deras hemsida. – Lugnt, tänkte jag. Jag fixar det om några veckor. Det jag innan jag (för sent) insåg att det stod 2012 på sidan. Klantigt av både mig och dem att inte ha en sån viktig text uppdaterad.

Så istället avslutar jag detta inlägg med att publicera mina två fotografier här istället, och som sagt; det finns massa att se på mässan detta år, så vi ses där!

climbing hotorgsskrapa