Fotografering av nattlysande moln över Stockholms skärgård

Under juli månad bestämde jag och två andra fotografer för att göra en kortare foto-utflykt till Stockholms skärgård så långt ut vi kunde åka med bil. Vi tittade runt på Google maps och använde deras ”street view” en hel del för att reka efter bra platser för fotografering. Eftersom vi var väldigt intresserade av solnedgången och soluppgången ville vi såklart ha en ö så långt ut mot havet vi kunde köra. Vi bestämde oss till slut för Djurö, en ö ganska så långt österut från Stockholm, packade vår utrustning och körde iväg.

Screen Shot 2013-08-13 at 7.40.54 PM

Väl framme, efter strax över en timmas bilfärd upptäckte vi till vår besvikelse att många av vägarna var privata och därför var det svårt att hitta bra områden att fotografera från, men vi lyckades till slut hitta några strategiskt fina områden som var publika och började. Först ut, solnedgången;

Jag provade lite olika objektiv och filter men fastnade till slut för mitt zoom-objektiv riktat rakt mot solnedgången (när den var på väg ner och var tillräckligt ljussvag för att kunna göra det, rikta aldrig din kamera direkt mot solen annars, det kan allvarligt skada din syn). Här är mitt bästa fotografi från solnedgången;

204

Tycker det är förvånansvärt likt Hawaii – eller?

Framåt kvällen, när solen gått ner och kvällstimmarna började nalkas bytte jag till macro-objektiv och försökte fånga lite insekter på bild men det var rätt förgäves, jag hade glömt mitt stativ hemma och bilderna blev för suddiga. Istället hamnade vi till slut på färjebryggan och började fotografera skärgårdslandskap.

Framåt småtimmarna, då mörket föll på riktigt och stjärnorna tittade fram upptäckte jag en märklig molnformation strax norr om vår position. Det  var s.k. nattlysande moln.

Som utbildad fysiker/astronom vet jag att det är moln som är högt upp i atmosfären där solen fortfarande skiner (då den fortfarande inte gått ner över horisonten än) och det jag såg var solljus som reflekterades ner mot mig. Det jag däremot inte visste, är att nattlysande moln är ett rätt ovanligt fenomen som bara uppstår i våra breddgrader och att de helt plötsligt dök upp 1885 och har observerats sedan dess. Men ännu är anledningen till att de existerar är fortfarande okänt!

Efter att ha provat lite olika objektiv, fastnade jag till slut för mitt vidvinkelobjektiv som låter mig fotografera vidare än ögat kan se, såhär blev bilden;

noct-cloudsFörvisso har vidvinkelobjektet gjort sitt jobb och fångat hela molnformationen men man får även med en hel del ointressanta element i bilden. Dels är vattnet längst ner mörkt och ointressant, sen får man en massa himmel med stjärnor som ser ut som små streck (detta pga att jorden roterar och då blir det ljusspår av stjärnorna på ett fotografi med lång slutartid, mer om det en annan gång). Ännu ett distraherande element i mitt tycke var ljusen från bebyggelsen på andra sidan ön.

Jag bestämde mig därför för att ta bort stjärnorna och ljusen, kapa bort ointressanta områden av bilden samt öka skärpan och färgerna på molnen lite grann så de fick den formen de hade innan den långa slutartiden gjorde dem lite suddiga. Slutresultatet blev då;

105   Jag är personligen väldigt nöjd med fotografiet och för dig som har suttit på en brygga mitt i skärgårdsnatten känner kanske också den härliga och mystiska atmosfären som en sensommarkväll på skärgården har när du tittar på fotot.

Efter att ha väntat/sovit i bilen i tre timmar var det återigen dags för fotografering, denna gång soluppgången. Vi körde iväg till öns östkust och hittade en plats med fri sikt, trodde vi. Dimman var tät den morgonen, så tät att man inte kunde se längre än tjugo meter framför sig. Vi väntade ett tag men insåg till slut att det var förgäves. Bakom den täta dimman hade solen redan stigit upp en bra bit från horisonten och soluppgången missades.

Det enda som återstod då var att packa ner vår utrustning och köra hemåt. I snigelfart givetvis, dimman var fortfarande tät.