En fotosession i sagans tecken

Hösten är en sagolik tid tycker jag, dagarna blir kortare och man kan verkligen känna hur mörket kryper fram. Samtidigt möter den nalkande kylan sensommarens värme och ger upphov till storslagna dimmiga landskap bland träd och buskar som har exploderat i en kaskad av färger.

Med detta i åtanke kontaktade jag Janaki, en väldigt duktig modell som jag trivs att jobba med och frågade om hon hade lust att ta lite fotografier inom just temat ”sagor”. Med mig var också Kristoffer, en duktig fotograf som skulle vara med på den här fotosessionen. Vi turades om att vara fotograf och att assistera varandra.

Jag ville att hon själv skulle tolka temat lite som hon ville, så hon dök upp i kläder och attiraljer som kombinerade en sagofigur och en stark kvinna.

”-Jag har redan gjorde den där, ’söta, fina princess-sagofiguren flera gånger'”, sa hon. Nu ville hon prova något nytt. Det passar mig perfekt, det är en av mina mål som fotograf, att försöka gå ifrån normen om den där ”fina flickan” när jag fotograferar kvinnor.

Tyvärr hade vi alla viss tidsbrist och otur med vädret, så istället för att gå till en storslagen park där hon skulle vara en del av landskapet, valde vi att ha sessionen med möjlighet till tak över huvudet, nämligen rålambhovsparken. Eftersom det inte finns särskilt storslagna områden där blev det istället mer fokus på henne.

Temat var dock fortfarande densamma, det var en sagofigur jag ville porträttera, så jag började med en av de starkaste figurerna jag vet – en drottning.

drottning

Drottning Janaki

Manteln som hon hade med sig var kraftigt röd och kunglig, men jag tyckte ändå den här bilden passade bättre i sephia, mantelns färg fortfarande lyser igenom tycker jag.

De som har fotograferats av mig (eller nja, egentligen alla som känner mig), vet att jag gillar att skoja lite ibland. Med kameran i hand kan jag också komma att smygfota en eller två bilder samtidigt. Jag gillar att fånga essensen hos en person när denne är i ett avslappnad och naturligt sinnesläge som att skratta ger upphov till. Janaki råkade ut för just det när hon skulle dra på sig manteln, jag kunde inte låta bli att skoja lite med henne och ta ett fotografi.

drottning med mantel

Drottningen tar på sig manteln

Jag överdriver däremot inte när jag sa att vi hade otur med vädret, det regnade konstant och vi höll oss under ett träd hela tiden. Lyckligtvis hade hon med sig ett paraply som attiralj och kunde byta bakgrund lite grann. Jag själv var däremot fast under trädet, min utrustning är inte vädersäkrat – framför allt inte mina blixtar. Jag använde istället en halvstark zoom för att fotografera, detta gör dock bakrunden blir rätt suddig om man inte drar upp skärpedjupet.

stockholm

Det regnar i vackra stockholm

Just på detta fotografi gick vi lite ifrån sagotemat. Hon har visserligen fortfarande kläder som ger en glimt av något annorlunda och man kan se kombinationen av ”mjuk och kaxig”. Men vädret tillät inte den variationen vi behövde så vi tog lite mer traditionella modellbilder också. Även om jag är väldigt nöjd med det här resultatet kan jag gräma mig lite över att jag inte gjorde bakgrunden (fina södermälarstrand i Stockholm) lite skarpare.

Vi avslutade fotosessionen blöta, kalla och glada. På väg hem tjattrade vi lite grann om framtida fotoidéer. Eftersom vintern var på ingång bestämde vi oss för bilder i storslagna vinterlandskap (såklart).

Nu är det december, undrar om det blir någon snö i år..?